Μονοήμερες αποδράσεις από την Αθήνα

Αμφιάρειο

Amphiareion-6
Σε μία ειδυλιακή τοποθεσία, πνιγμένη στο πράσινο, βρίσκονται τα ερείπια του Αμφιάρειου. Το εθνικό ιερό του Ωρωπού, μιας από τις παλαιότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, ιδρύθηκε στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. και ήταν αφιερωμένο στον Αμφιαράο, θεότητα του Κάτω Κόσμου.
Το Αμφιάρειο είναι κτισμένο στις όχθες ενός χειμάρρου, της Χαράδρας, όπως την έλεγαν οι αρχαίοι. Κατά μήκος του χειμάρρου βρίσκονται ο ναός, ο βωμός, η στοά, το θέατρο τα γραφεία, καταστήματα και ξενοδοχεία, η αγορά και η Κλεψύδρα (υδραυλικό ρολόι).
Στα νότια του βωμού βρίσκεται η ιερή πηγή που το νερό της δεν επιτρεπόταν να χρησιμοποιηθεί για καθαρμούς ή για πλύσιμο χεριών. Όταν κανείς θεραπευόταν έριχνε μέσα στην πηγή ασημένια ή χρυσά νομίσματα γιατί από εκεί πίστευαν ότι βγήκε ο Αμφιάραος ως θεός μετά την καταβύθιση του στη γη από τον κεραυνό του Δία.
Η βόλτα μπορεί να συνδυαστεί με μπάνιο ή καφέ στις κοντινές παραλίες. Εναλλακτικά μπορείς να πάρεις το φέρυ μποτ από τον Ωρωπό και να περάσεις απέναντι στην Ερέτρια.

Πρόσβαση: στην Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας βγαίνεις στην έξοδο προς Ωρωπό και ακολουθείς την οδική σήμανση.  
Επίσκεψη: Ο χώρος είναι φυλασσόμενος και ανοικτός βάσει ωραρίου.
Ώρες Λειτουργίας:
Θερινή περίοδος (8 Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου): Καθημερινά 8:00 – 15:00
Χειμερινή περίοδος: Καθημερινά 8:30 – 15:00
Εισιτήριο: €2
Τηλ.: 22950 62144

Ραμνούντας

Ramnous003
Μέσα σε ένα απομονωμένο παραθαλάσσιο τοπίο αναλλοίωτο από την αρχαιότητα, βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου Ραμνούντος, του καλύτερα διατηρημένου αρχαίου δήμου της Αττικής.
Ο δήμος του Ραμνούντα πήρε το όνομά του από τους ράμνους, ένα είδος θάμνου που υπήρχε άφθονο στην περιοχή. Το φρούριο του Ραμνούντα ήλεγχε δύο λιμάνια στρατηγικής σημασίας για την αρχαία Αθήνα.
Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση,  οι Πέρσες έφεραν ένα μεγάλο κομμάτι μαρμάρου για να φτιάξουν εκεί το τρόπαιο της νίκης τους, που τη θεωρούσαν βέβαιη. Δεν υπολόγισαν όμως τη θεία Δίκη, τη Νέμεσις. Στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. οι Πέρσες ηττήθηκαν και από το μάρμαρο αυτό ο Αγοράκριτος, μαθητής του Φειδία, λάξευσε το άγαλμα της ίδιας τις Νέμεσης, που στήθηκε στο Ραμνούντα.
Στο χώρο σώζονται τα ερείπια των ιερών της Νέμεσης και του Αμφιάραου, το ισχυρό  φρούριο, πολλά ταφικά μνημεία και ερείπια σπιτιών.
Το σημείο όπου είναι ο Ραμνούντας είναι αρκετά απομονωμένο. Προσφέρεται για ποδήλατο την Άνοιξη ή για μπάνιο το καλοκαίρι. Υπάρχει μία παραλία ακριβώς κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο, όπου και ερείπια του αρχαίου λιμανιού, την οποία δεν γνωρίζουν πολλοί και είναι σχετικά ήσυχη. Για να φτάσεις θα πάρεις ένα γειτονικό χωματόδρομο, (μην απογοητευτείς αν δεν το βρεις με την πρώτη!) θα περάσεις με τα πόδια από βραχάκια… και έφτασες!

Πρόσβαση: από Μαραθώνα – Σούλι ακολουθώντας την οδική σήμανση ή από Καπανδρίτι – Γραμματικό… ρωτώντας!
Επίσκεψη: ο χώρος είναι φυλασσόμενος. Την καλοκαιρινή περίοδο είναι επισκέψιμος στο σύνολο του. Τη χειμερινή περίοδο είναι επισκέψιμος ο χώρος του ναού, όχι όμως και η κυρίως πόλη.
Ώρες Λειτουργίας:
Θερινή περίοδος (8 Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου): Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00 – 15:00
Χειμερινή περίοδος: Δευτέρα έως Παρασκευή 8:30 – 15:00. Σάββατο και Κυριακή κλειστά.
Εισιτήριο: €2
Τηλ.: 22940 63477

Αιγόσθενα

Aigosthena-5
Στο ήσυχο κόλπο όπου και το χωριό Πόρτο Γερμενό, υπάρχουν τα εντυπωσιακά απομεινάρια του φρουρίου των Αιγόσθενων, του καλύτερα διατηρημένου αρχαίου κάστρου.
Τα Αιγόσθενα ήταν σημαντικό λιμάνι στον Κορινθιακό κόλπο και αποτελούσαν λατρευτικό κέντρο του μάντη και θεραπευτή ήρωα Μελάμποδος. Η παραμεθόριος θέση τους τα έκανε αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Αθηναίων, Μεγαρέων και Βοιωτών, με αποτέλεσμα οι Αθηναίοι να το οχυρώσουν με ισχυρά τείχη τον 4ο ή τον 3ο αιώνα π.Χ. Τα σωζώμενα ερείπια των τειχών εντυπωσιάζουν και σήμερα με τον όγκο τους και τη θέα τους στον κόλπο.
Στην Ακρόπολη σώζεται, επίσης, σειρά κελιών μοναστηριού των μεσαιωνικών χρόνων καθώς και εκκλησάκι της ίδιας εποχής, που λειτουργεί μέχρι σήμερα.
Ο κόλπος είναι αρκετά ήσυχος και μελαγχολικός το χειμώνα, ωστόσο το καλοκαίρι έχει πολύ κίνηση, όπως και ο γειτονικός κόλπος του Αλεποχωρίου. Η παραλιακή διαδρομή προς Αλεποχώρι και από εκεί προς Λίμνη Βουλιαγμένη-Λουτράκι περνά μέσα από καταπράσινο περιβάλλον και αξίζει τον κόπο!  

Πρόσβαση: Στην Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος της Μάνδρας βγαίνεις στην έξοδο προς Θήβα – Βίλια και ακολούθεις τη σήμανση.  
Επίσκεψη: ο χώρος είναι ανοικτός.

Θορικός

Theatre_at_Thorikos
Στο σημείο που ο δρόμος που συνδέει το Μαρκόπουλο με το Λαύριο γίνεται παραθαλάσσιος, στο λόφο Βαλατούρι, βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου δήμου του Θορικού, ενός από τους αρχαιότερους οικισμούς της Αττικής.
Τα πλούσια μεταλλευτικά κοιτάσματα της Λαυρεωτικής έγιναν αντικείμενο εκμετάλευσης είδη από την 3η χιλιετία π.Χ.  Στο λόφο του Θορικού βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου δήμου, με σημαντικότερα το θέατρο, μέρη του οικισμού και των εγκαταστάσεων όπου γινόταν η επεξεργασία των μετάλλων, στοά μεταλλείων, ένα τετράγωνο πύργο του 4ου αιώνα π.Χ. και τα νεκροταφεία του οικισμού.
Πρόσεξε το αρχαίο θέατρο: θεωρείται το αρχαιότερο στον ελλαδικό χώρο και είναι μοναδικό για το ιδιόμορφο ελλειψοειδές σχήμα του. Η θέα από τα έδρανα του προς το Αιγαίο, τη Μακρόνησο και τη μικρή πεδιάδα του Λαυρίου είναι μοναδική!
Αν έχεις χρόνο και αντοχές για περπάτημα ανέβα ως την κορυφή του λόφου. Εκεί σώζονται τα ερείπια του φρουρίου καθώς και μηκυναϊκοί τάφοι. Η θέα θα σε αποζημιώσει – από την μία πλευρά το εργοστάσιο της ΔΕΗ μέσα σε ένα έρημο, ξερό τοπίο μοιάζει σουρρεαλιστικό. Από την άλλη η Λαυρεωτική και η θάλασσα. Το καλοκαίρι εξερεύνησε τις παραλίες μεταξύ Λαυρίου και Σουνίου. Η Ποσειδωνία είναι μεγάλη με καταπληκτικη αμουδιά και αρκετά ήσυχη.   

Πρόσβαση: κατευθυνόμενος προς το Λαύριο από τη Λ. Λαυρίου, λίγο πριν βγεις στη θάλασσα, πρόσεξε την ταμπέλα που γράφει προς Θορικό προς τα αριστερά. Ο χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος με το αυτοκίνητο. Ωστόσο για να φτάσεις στους μηκυναϊκούς τάφους θα χρειαστεί να αφήσεις το αυτοκίνητο στο δρόμο, και να ακολουθήσεις με τα πόδια το μονοπάτι στην κορυφή του λόφου (25΄).  
Επίσκεψη: ο χώρος είναι ανοικτός.

Ακροκόρινθος

Akrokorinth_Looking_North
Η ακρόπολη της αρχαίας Κορίνθου, ο Ακροκόρινθος, είναι κτισμένη στην κορυφή του ομώνυμου απότομου και δύσπρόσιτου βράχου ύψους 575 μέτρων, πάνω από την αρχαία πόλη.
Η καταπληκτική θέα που προσφέρει είναι ικανός λόγος για να την επισκεφτείς. Δεσπόζει στη γύρω περιοχή και προσφέρει πανοραμική θέα που εκτείνεται από τον Κορινθιακό κόλπο μέχρι το Σαρωνικό, και από τον Ελικώνα ως τον Παρνασσό και την Αργολίδα.
Ωστόσο η καστρόπολη διαθέτει αρκετά μνημεία. Πέρα από την καλά σωζόμενη και εντυπωσιακή πύλη, υπάρχουν ερείπια ιερών – αρχαίων, χριστιανικών και μουσουλμανικών,  κατοικιών, πύργων και πυλών.

Πρόσβαση: Στην Ε.Ο. Αθηνών-Πατρών, βγαίνεις στην έξοδο προς Αρχαία Κόρινθο και ακολουθείς τη σήμανση. Ο δρόμος οδηγεί εύκολα μέχρι την είσοδο του κάστρου, αν και πεζοπορικοί σύλλογοι οργανώνουν κατά καιρούς αναβάσεις στο βράχο.  
Επίσκεψη: Ο χώρος είναι επισκέψιμος βάσει ωραρίου.
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 8:00 – 15:00. Τη θερινή περίοδο ίσως λειτουργήσει με εκτεταμένο ωράριο.
Εισιτήριο: Προς το παρόν χωρίς κόστος
Τηλ.: 27410 31266

Βραυρώνα

Vravrona_31_stycz_2010
Μεταξύ Πόρτο Ράφτη και Λούτσας, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Βραυρώνας, γνωστός κυρίως για το ναό που ήταν αφιερωμένος στην Άρτεμη. Σύμφωνα με μία παραλλαγή του μύθου, εκεί κατέφυγε η Ιφιγένεια μετά την επιστροφή της από τη χώρα των Ταύρων στη Μαύρη θάλασσα, και έγινε ιέρεια της Θεάς.
Στο ιερό εκτός από την Άρτεμη λατρευόταν η Ιφιγένεια, η Λητώ, ο Απόλλων και ο Διόνυσος. Το ανακαινισμένο και φροντισμένο Μουσείο που βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο φιλοξενεί πλούσια αναθήματα που αποδεικνύουν τη λατρεία της Αρτέμιδας ως θεάς της φύσης, κουροτρόφου, προστάτιδας των παιδιών, καθώς και των μικρών ζώων.    

Πρόσβαση: επί της Λ. Μαρκοπούλου υπάρχει σήμανση που δείχνει προς τον αρχαιολογικό χώρο και οδηγεί σε έξοδο προς τα αριστερά.  
Επίσκεψη: Ο αρχαιολογικός χώρος είναι προσωρινά κλειστός, ωστόσο το όμορφο μουσείο είναι επισκέψιμο.
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 8:00 – 15:00 – Δευτέρα κλειστό.
Εισιτήριο: €3
Τηλ.: 22990 27020

Ηραίο Περαχώρας

Heraion_of_Perachora
Σε μικρή απόσταση από το Λουτράκι, διασχίζοντας ελαιώνες, συναντάς τη λίμνη Βουλιαγμένη. Η λίμνη θεωρείται ότι κατάπιε την αρχαία πόλη Αίγειρος, ωστόσο στο ακρωτήριο που σχηματίζεται μεταξύ της λίμνης και της θάλασσας, σώζονται ίχνη των αρχαίων ιερών αφιερωμένων στην Ήρα. Τα ιερά της Ηραίας Ακραίας και Ηραίας Λιμενίας προσήλκυαν χιλιάδες πιστούς και αποτελούσαν σημείο αναφοράς για πολλούς αιώνες. Κοντά στους ναούς βρίσκονται ερείπια και άλλων εγκαταστάσεων, όπως μίας στοάς, μίας μεγάλης δεξαμενής, μίας τραπεζαρίας, οικιών και οχηρώσεων.
Βόλτες με ποδήλατο ή τα πόδια γύρω από τη λίμνη και το αγνάντι από το γειτονικό φάρο στην γκρεμώδη ακτή σίγουρα θα σου ανοίξουν την όρεξη. Οι ψαροταβέρνες στην άκρη της λίμνης θα σε αποζημιώσουν!

Πρόσβαση: Από Λουτράκι ακολουθείς τον παραλιακό δρόμο προς Περαχώρα ή από το Αλεποχώρι τον επίσης παραλιακό δρόμο προς Λουτράκι. Επίσκεψη: ο χώρος είναι ανοικτός.

Τατόι

Parnitha_Tatoi_01
Η αρχαία Δεκελεία υπήρξε ορμητήριο ληστών στην νεώτερη ιστορία της πριν αγοραστεί από τον Γεώργιο Α’ το 1872. Κατόπιν επεκτάθηκε με αγορές αλλά και δωρεές του ελληνικού κράτους.
Το θερινό ανάκτορο της πρώην ελληνικής βασιλικής οικογένειας άρχισε να οικοδομείται το 1884, μιμούμενο μια έπαυλη του συγκροτήματος των ανακτόρων του Πέτερχοφ, στην Αγία Πετρούπολη.
Η τύχη του ανακτόρου ακολούθησε την ταραγμένη πολιτική ιστορία της Ελλάδας και τις τύχες των ενοίκων της, με την ακμή του να εναλλάσεται με την παρακμή.
Εκτός από το ανάκτορο και τα βοηθητικά κτίσματα, τα οποία παραμένουν σφραγισμένα, μπορείς να επισκεφτείς το βασιλικό κοιμητήριο όπου θάφτηκαν πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Ίσως αγνοείς ότι το ανάκτορο βρίσκεται πνιγμένο σε ένα δάσος, ανοικτό στο κοινό και πολύ κοντά στην Αθήνα. Προσφέρεται για ποδηλάτο, περπάτημα ή πικ-νικ και είναι ιδανικό για οικογένειες, παρέες ή πιο ρομαντικές βόλτες. Και αν προτιμάς πιο οργανωμένη εστίαση, οι ταβέρνες στα γειτονικά χωριά προσφέρουν πολλές επιλογές.

Πρόσβαση: Στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας βγαίνεις στην έξοδο για Κρυονέρι. Φτάνοντας στο χωριό, αφήνεις το αυτοκίνητο στο τέλος του κεντρικού δρόμου και συνεχίζεις με τα πόδια ως την είσοδο του κτήματος.
Επίσκεψη: ο χώρος είναι ανοικτός.

 

Screen Shot 2013-03-22 at 11.09.27 AM

• EKTYΠΩΣΗ ΟΔΗΓΟΥ ΣΕ PDF

 

Σημείωση: όλοι οι παραπάνω κύριοι χώροι είναι προσβάσιμοι με αυτοκίνητο.

Credits και περισσότερες πληροφορίες:Κείμενο: Βικιπαιδία [http://el.wikipedia.org] Κόμβος ‘Οδυσσέας’ Υπ. Πολιτισμού [http://odysseus.culture.gr] Φωτογραφίες: Wikimedia Commons [http://commons.wikimedia.org]