700 Αθηναίοι σε έναν περίπατο στα Μέγαρα της Αθήνας

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, με τον καιρό να είναι σύμμαχός μας για άλλη μια φορά, πάνω από 700 Αθηναίοι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ατενίστας , για να περπατήσουν και να γνωρίσουν ξανά μαζί μας , την περιοχή του αθηναϊκού κέντρου με τα πιο όμορφα και εμβληματικά κτίρια- Μέγαρα , που αποτελούν τοπόσημα της πόλης – όπως δημιουργήθηκε μετά την ανακήρυξη της , ως πρωτεύουσας του σύγχρονου Ελληνικού κράτους . Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη! Σε μία ήδη προσεκτικά σχεδιασμένη και μελετημένη διαδρομή, ξεκινήσαμε από την Αθηναϊκή Τριλογία, όπου μιλήσαμε για τα πρώτα Δημόσια κτίρια της σύγχρονης Αθήνας (Πανεπιστήμιο, Ακαδημία, Βιβλιοθήκη) και για τα παρακείμενα αρχοντικά (οικία Σούτσου- Ράλλη, Αρσάκειο Παρθεναγωγείο) και με στάσεις σ’ επιλεγμένα σημεία ( Οφθαλμιατρείο, Ιλίου Μέλαθρον, Οικία Συγγρού , Μέγαρο Σταθάτου ), καταλήξαμε στην βίλλα Ιλίσια και το θεατράκι του Βυζαντινού Μουσείου.

Σε μια εξαιρετική και εμπεριστατωμένη ξενάγηση απ την ιστορικό Τέχνης κα Μαριλένα Κασιμάτη , μάθαμε ιστορικές αλλά και αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες για την εποχή και τα κτίρια, τους αρχικούς ιδιοκτήτες και τις πολιτικές συνθήκες και συγκυρίες που διαμόρφωσαν τους κεντρικούς άξονες των λεωφόρων Πανεπιστημίου και Βασιλίσσης Σοφίας . Ακούραστη , μοιράστηκε μαζί μας πλούτο γνώσεων – μεταξύ άλλων- και για την Βουλή, την οικία Συγγρού (ΥΠΕΞ) , την Ιταλική και Αιγυπτιακή πρεσβεία , το Μουσείο Μπενάκη, τον Άγιο Διονύσιο των Καθολικών κ.α. , αλλά και για τους σπουδαίους αρχιτέκτονες της εποχής ( αδερφούς Χάνσεν , Ερν. Τσίλλερ , Κλεάνθη , Καυτατζόγλου, Μεταξά κ.α.) αλλά και για τους σπουδαίους ευεργέτες που χρηματοδότησαν την ανέγερση των δημόσιων κτηρίων και συνέβαλαν στην εικόνα της σύγχρονης πόλης μας .

Το ενδιαφέρον του κόσμου αμείωτο μέχρι το τέλος – στο γεμάτο θεατράκι των Κήπων του Βυζαντινού Μουσείου- όπου το χειροκρότημα ήταν η επιβράβευση. Ευχαριστούμε πολύ την κ Μαριλένα Κασιμάτη και τους Αθηναίους!! Ραντεβού στο επόμενο !!!

Κατεβάστε τον οδηγό μας και κάντε την βόλτα, κλικ εδώ
Αρέσει σε %d bloggers: