«Στάσεις πρότζεκτ»: συνεχίζουμε με εγκατάσταση ακόμα 5 παγκακιών σε στάσεις

ticket

Αυτό είναι το εισιτήριο των Συγκοινωνιών της Αθήνας. Οι επιβάτες πληρώνουν 1.20 ευρώ, αντίτιμο που καταβάλουν  για την μεταφορά τους αλλά όχι μόνο γι’ αυτήν, καθώς και κάποιες στοιχειώδεις υπηρεσίες που οφείλει να παρέχει ο συγκοινωνιακός φορέας. Μια αυτονόητη υπηρεσία, να είναι πιο άνετη η αναμονή των επιβατών στις στάσεις. Έτσι, όπως παρατηρήσαμε κι εμείς και χιλιάδες Αθηναίοι που χρησιμοποιούν ΜΜΜ, πολλές στάσεις δεν έχουν ούτε στέγαστρο, ούτε παγκάκια για να καθίσουν οι επιβάτες, ιδίως οι ηλικιωμένοι που πραγματικά το χρειάζονται.

Σε τι οφείλεται αυτό; Στην εμφανή αδιαφορία, στην απουσία συντήρησης που είναι ένα πάγιο πρόβλημα για οποιαδήποτε υποδομή εγκαθίσταται αλλά και στο φαινόμενο της αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων φορέων.

Τι συμβαίνει

pagk

Όπως φαίνεται και στο γραφικό, την ευθύνη της κολώνας της στάσης και των τυμπάνων πληροφοριών την έχει ο ΟΑΣΑ, το στέγαστρο παγκάκι εμπίμπει στην ευθύνη του Δήμου o οποίος με σύμβασή του έχει παραχωρήσει τη συντήρηση στην διαφημιστική εταιρεία. Έτσι αν δεν χωρά η μεγάλη κατασκευή της διαφημιστικής που περιλαμβάνει τη μεγάλη θέση πλακατ δεν τοποθετεί ούτε καν παγκάκι (αν και έχουμε δει πολλά στενά πεζοδρόμια να έχουν τις μεγάλες διαφημιστικές κατασκευές μιας και είναι σε θέσεις με υψηλή επισκεψιμότητα και δυνατά σημεία για την διαφήμιση). Έτσι το επιβατικό κοινό του ΟΑΣΑ περιμένει όρθιο, και ο Δήμος ΟΑΣΑ δεν παίρνουν καμία πρωτοβουλία να τοποθετήσουν παγκάκια και να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

«Στάσεις προτζεκτ»

Έτσι δεδομένης της απαράδεκτης κατάστασης πολλοί συμπολίτες να περιμένουν όρθιοι  αποφασίσαμε να δράσουμε και να εγκαταστήσουμε παγκάκια στα σημεία αυτά. Έτσι επιλέξαμε την οδό Λιοσίων έναν δρόμο μεγάλη κίνηση σε λεωφορεία που εξυπηρετεί χιλιάδες συμπολίτες μας που κατευθύνονται στα βορειοδυτικά προάστια της Αθήνας που δεν έχουν καλή πρόσβαση με το μετρό και χρησιμοποιούν καθημερινά τα λεωφορεία για τις μετακινήσεις τους. Είναι ενδεικτικό δε της απαξίωσης της περιοχής απ’ τους φορείς πως περισσότερες από τις μισές στάσεις δεν έχουν παγκάκι-στέγαστρο. (σημείωση: στον ίδιο δρομο βρίσκεται και το ενεργό πρώην Δημαρχείο και νυν Γ.Γ. του Δήμου της Αθήνας)

Στάση Ηπείρου

Σημείο που έχει πάντα κόσμο να περιμένει μιας και απορροφά μετακινήσεις όσων φεύγουν από το μεσημέρι από το κέντρο της πόλης. Ιδίως τα μεσημέρια η στάση είναι πολυσύχναστη. Τοποθετήσαμε ένα παγκάκι 4 θέσεων πλάτους 1.50 μέτρου  δίπλα στην κολώνα.

WP_20141009_14_18_56_Pro
OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ναι! Κι όμως υπήρχε ανάγκη >>>κόσμος κάθεται!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στάση ΚΤΕΛ Λιοσίων

Ίσως η περίπτωση που μας προκάλεσε την μεγαλύτερη απορία. Είναι το σημείο που εξυπηρετεί τους επιβάτες του ΚΤΕΛ που καταφθάνουν στην Αθήνα, ακόμα και λεωφορειακή γραμμή του αεροδρομίου! Κι όμως η καιρία στάση αυτή με τον σημαντικό φόρτο δεν είχε το στοιχείωδες ενός παγκακιού. Τοποθετήθηκε κι εδώ παγκάκι δίπλα στην στάση και βάφτηκε με το ιδιο μπλε η φθαρμένη στάση, όπως και τα καθαρίστηκε το τύμπανο πληροφοριών (το ίδιο και σε όλες τις στάσεις). Το παγκάκι μας δώρισε η «Οικοαναπτυξιακή Φωτισμός και εξοπλισμός πόλεων» >>  την οποία ευχαριστούμε.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

WP_20141009_14_43_01_Pro

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

WP_20141014_16_13_02_Pro

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ναι! Κι όμως υπήρχε ανάγκη >>>κόσμος κάθεται!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στάση Παιωνίου

Στο μεγάλο άνοιγμα αυτό είναι απορίας άξιον πως δεν τοποθετήθηκε στάση αφού η μεγάλη κλασσική στάση με την μεγάλη διαφήμιση χωρούσε άνετα. Προφανώς δεν έχει καμία εμπορική αξία η τοποθέτηση διαφήμισης εδώ, άρα όρθιοι!

WP_20141009_14_21_26_Pro

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

WP_20141011_14_22_22_Pro 1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ναι! Κι όμως υπήρχε ανάγκη >>>κόσμος κάθεται!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αφετηρία Τρόλει 1, Πλατεία Αττικής

Άλλο ένα εντυπωσιακό σημείο, μιας και είναι αμαξοστάσιο και καρδιά του ΗΛΠΑΠ και κανείς ποτέ δεν σκέφτηκε ότι η ολόκληρη αφετηρία γραμμής (του τρόλει 1 που ξεκινά από Πλ. Αττικής και φτάνει στο Μοσχάτο) δεν έχει παγκάκι γι’ αυτούς που περιμένουν να επιβιβαστούν. Έτσι η χρωματική παρέμβαση εδώ ήθελε να υποδείξει και την σχέση με το αμαξοστάσιο αλλά και το καίριο της αφετηρίας μιας γραμμής (Παγκάκι: αυτό και της στάσης Παιωνίου, δωρεά της εταιρείας Urbanica >> την οποία και ευχαριστούμε )

WP_20141009_14_30_21_Pro
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Λιοσίων, έναντι ΗΛΠΑΠ Αττικής WP_20141009_14_34_38_Pro

Στάση που εξυπηρετεί πάνω από 10 γραμμές όπως φαίνεται στον πίνακα. Τοποθετήσαμε ένα στενό  40 εκατοστών παγκάκι με μια μεγάλη τάβλα που χωρά με ασφάλεια (γνώμονάς μας σε όλα τα σημεία που τοποθετήσαμε παγκάκια) στο πίσω μέρος ανάμεσα στις κολώνες. Ένα ευχαριστήριο στον μαγαζάτορα κ. Ζαχαρόπουλο που βοήθησε και ενθάρρυνε την προσπάθειά μας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ναι! Κι όμως υπήρχε ανάγκη >>>κόσμος κάθεται!

WP_20141014_15_55_33_Pro

Συμπερασματικά αποκαλύπτεται η έλλειψη ενδιαφέροντος για την καθημερινότητα των πολιτών. Οι αρμόδιοι φορείς προφανώς δεν χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς ή και ακόμα και αν χρησιμοποιούν, αδυνατούν να αφουγκραστούν προβλήματα που δημιουργούνται στην καθημερινότητα των πολιτών απ’ την αδιαφορία τους. Υπόθεση ενός τετάρτου ήταν να τοποθετηθεί ένα παγκάκι, τόσο χρειάζεται για να λυθεί μια ανάγκη, πράγμα που το φανέρωσε και το αγκάλιασμα της δράσης από επιβάτες και περιοίκους όσο και ότι άμεσα τα παγκάκια χρησιμοποιήθηκαν.
Θα είμαστε κοντά στο θέμα συνεχίζοντας την δράση επ’ αυτού, ζητώντας από τον Δήμο και τον ΟΑΣΑ να είναι πιο ευέλικτοι στο θέμα της διευκόλυνσης των συμπολιτών μας και να εξετάσουν το θέμα των στάσεων που δεν έχουν παγκάκι λαμβάνοντας υπ’όψιν την αυτονόητη παράμετρο ότι πρέπει οι επιβάτες να κάθονται, να ‘ναι προστατευμένοι από βροχή και ήλιο. Είναι μια υπηρεσία που πληρώνουν γι’ αυτήν!

Αρέσει σε %d bloggers: