ΣΤΟΑ φεστιβάλ: Τέχνες, μουσική και ιστορία στα περάσματα της Αθήνας

_stoa

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 11:00-22:00
7 δρώμενα σε 4 στοές, εκεί που δεν το περιμένεις!

Αυτό το Σάββατο 29 Μαρτίου από τις 11:00 έως τις 22:00 η φοιτητική ομάδα intra των atenistas σας προσκαλεί να μπείτε στις στοές του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας για να ζήσετε μια διαφορετική εμπειρία. Κοινό σημείο αναφοράς των καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων, παιδικών εργαστηρίων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων είναι οι νέοι να γνωρίσουν τα περάσματα του κέντρου και οι μεγαλύτεροι να θυμηθούν τη ζωή και τη σημασία που είχαν οι χώροι αυτοί για την εμπορική κίνηση της Αθήνας. Σκοπός της δράσης  οι Αθηναίοι να αγκαλιάσουν όχι μόνο αυτές αλλά όλες τις στοές της πόλης και να τις εντάξουν και πάλι στις καθημερινές διαδρομές τους.

 

Το πρόγραμμα του ΣΤΟΑ festival

3Στοά Παππου, Σοφοκλέους 7
11:00-13:00
Παιδικό εργαστήρι
Tο πρωί η Σοφία Γιαννόγκωνα και ο Θωμάς Κρύπας με την ομάδα τους από τον όμιλο Feel the Change Group, θα απασχολήσουν παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας με παιχνίδια, εργαστήριο ζωγραφικής, κατασκευές και άλλες δημιουργικές ιδέες που θα δώσουν χρώμα και φρεσκάδα στο αίθριο της στοάς.

 

5

Στοα Ανατολης, Αριστείδου 10-12
14:00-15:00
Θεατρικός αυτοσχεδιασμός
Ο Μενέλαος Πρόκος και η Βασιλική Κίσσα, οι εκπαιδευτές της ImproVIBE, της πρώτης σχολής αυτοσχεδιασμού και αυτοσχεδιαστικής θεατρικής κωμωδίας (improv comedy) στην Ελλάδα θα οργανώσουν στο αίθριο της στοάς διαδραστικά παιχνίδια αυτοσχεδιασμού για όλους, για να κάνουν το κοινό να ζήσει τη στιγμή διασκεδάζοντας με προφανείς αλλά και απροσδόκητες καταστάσεις!

 

7Στοα Φιξ, Αιόλου 102
15:30-17:30
Ρεμπέτικο γλέντι
Το μουσικό σχήμα των  Mind Brothers θα ανεβάσει κι άλλο τη διάθεση στήνοντας στο Υποβρύχιο Γευσιπωλείον ένα γνήσιο ρεμπέτικο γλέντι. Αυθεντικοί ήχοι από τα κουτούκια των στοών με τη συνοδεία κερασμάτων για το καλωσόρισμα υπόσχονται ένα αξέχαστο μεσημέρι Σαββάτου!

 

2Στοα Ανατολης, Αριστείδου 10-12
18:30-19:30
Θεατρική περφόρμανς
Ο περφόρμερ Δημήτρης Αλιμπέρτης θα παρουσιάσει στο αίθριο της στοάς την περφόρμανς Awakening σε εγκατάσταση της σκηνογράφου Λήδας Δοκουμετζίδη, η οποία θα φωτίσει κυριολεκτικά και μεταφορικά τη στοά. Μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τη βιωματική αντιμετώπιση του χώρου θα αποδειχθεί  ότι με ένα «ξύπνημα» όλα μπορούν να αλλάξουν αν ο φόβος πάψει να υφίσταται.

 

1Στοα Σοφοκλεους, Σοφοκλέους 5
20:30-21:30
Συναυλία
Ο ανερχόμενος και ταλαντούχος George Gaudy θα μας χαρίσει ένα ιδιαίτερο live unplugged τραγουδώντας ξεχωριστά κομμάτια στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον της στοάς.

 

6PARTY!
21.30-….
Το ΣΤΟΑ festival θα κλείσει με ένα after party
σε μουσικές επιλογές του ιδιοκτήτη του δισκοπωλείου
Kasseta στη Στοά Σοφοκλέους (Σοφοκλέους 5).

 

4Ολη την ημέρα στο υπόγειο της Στοάς Ανατολής (Αριστείδου 10-12) θα βρίσκεται η εγκατάσταση Παρουσία-Απουσία της εικαστικού MariView, η οποία μέσα από ήχο και εικόνα θα επαναφέρει τη ζωή που είχαν οι στοές στο παρελθόν. Μαζί με φωτογραφίες που αναδεικνύουν όψεις της τωρινής κατάστασης αποσύνθεσης και εγκατάλειψης των στοών, στόχος της είναι να κινητοποιηθούν οι πολίτες να αποβάλλουν το φόβο τους για αυτές και να τις γνωρίσουν υπό ένα νέο φως.

 

 

 

arxistoes2
Κυριακή 30 Μαρτίου 2014
11:30 Κοραή (Μετρό Πανεπιστήμιο)

Αρχιτεκτονικός
Ιστορικός περίπατος
σε 17 στοές

stoaFΗ αρχιτέκτων ΕΜΠ, Μάγδα Σγουρίδη που ερευνά τις Αθηναϊκές Στοές μέσα από το Athenian Stoai project παρουσιάζει και εξηγεί την αρχιτεκτονική δομή τόσο σχεδιαστικά όσο και ιστορικά μέσα από έναν περίπατο σε  17 στοές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Τί σχέση έχουν με την αρχαία αγορά και την αθηναϊκή αυλή, και σε ποιες στοές στα υπόγειά τους κρύβονται αρχαία τείχη;
Πως δημιουργήθηκαν, ποια η χρήση τους, το πλαίσιο της εποχής, τα ιδιαίτερα γνωρίσματα τους διανθισμένα με εξιστορήσεις καταστηματαρχών που βρίσκονται στα ίδια πόστα δεκαετίες και η μαρτυρία τους καταγράφει όλη την πορεία στην σύγχρονη αστική αθηναϊκή ιστορία.
Έτσι ειδικά για την ημέρα ιδιοκτήτες μαγαζιών (καπελάδικο, στιλβωτήριο, παλαιοβιβλιοπωλείο, ραπτάδικο, γραμματόσημα, τη στοά που θεωρείτο τότε το ‘ελληνικό Χολυγουντ’ μέχρι και το μοναδικό οπλοδιορθωτηρίο της Αθήνας), θα διηγηθούν την ιστορία των στοών και συνάμα της πόλης μας τις τελευταίες δεκαετίες.
• Εκκίνηση: Κυριακή 30/3 στις 11.30 στην Κοραή,
διάρκεια περιπάτου 2 ώρες, θα διανεμηθεί και έντυπος χάρτης-οδηγός

Αρέσει σε %d bloggers: