Αυτή την Κυριακή στην Ομόνοια, από κάτω!

Κάτω απ’ την Ομόνοια: περιοχή “δύσκολη”, “υποβαθμισμένη”, “κακόφημη”; Είναι όμως έτσι; Αυτή την Κυριακή σας καλούμε να αλλάξετε την εικόνα που έχετε για την γειτονιά αυτή, να την περπατήσουμε μαζί και να ανακαλύψουμε τις γεμάτες ιστορία γωνιές της.

Ένας πρωινός περίπατος στην γειτονιά, ενώ σε ελεύθερο πρόγραμμα τέσσερα σημεία πολιτισμού της περιοχής θα ναι ανοικτά, ειδικά για σας κυριακάτικα, για να τα γνωρίσετε καλύτερα.

11.00
Ομόνοια – κέντρο πλατείας
Ακολουθήστε σε μία βόλτα γύρω από την πλατεία και πίσω στο χρόνο…… Ενημερωθείτε για την ιστορία της πλατείας Ομόνοιας και για τα ιστορικά κτίρια που την περιβάλλουν καθώς και για αυτά που υπήρχαν αλλά που πλέον δεν υφίστανται…. Μάθετε από πού πήραν το όνομα τους τα Χαυτεία, για τη λειτουργία και τον ρόλο του Εθνικού Τυπογραφείου, για την ιστορία της οδού Σατωβριάνδου, για το θέατρο Αγγέλων Βήμα, για το θρυλικό καφέ «Στέμμα» στο οποίο συγκεντρώνονταν οι ηθοποιοί της εποχής πριν ενταχθούν στα μπουλούκια προκειμένου να περιοδεύσουν ανά την Ελλάδα, για το καφέ του Μάριου από το οποίο αν δεν περνούσε κάποιος δεν μπορούσε να φέρει το όνομα του ρεμπέτη, για το Καφενείο των Μουσικών, για το Θέατρο Κατίνα Παξινού που κάποτε δέσποζε στα θεατρικά δρώμενα του τόπου, για την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Εθνικού Θεάτρου, τον ναού του Αγίου Κωνσταντίνου, του εγκαταλελειμμένου σήμερα σινεμά Στάρ, για το Θέατρο Άλμα, για το Εθνικό Ωδείο και για την πλατεία Βάθης .

Και επιπλέον:
Ελεύθερη επίσκεψη (εκτός ξενάγησης) σε σημεία πολιτισμού τις κάτωθι ώρες:

11:00-13:00
Θέατρο Άλμα
 Ακoμινάτου 17
Ανοίγει τις πόρτες του για να περιηγηθείτε στους χώρους του και να γνωρίσετε ένα πολύ όμορφο θέατρο της περιοχής ενώ ο κ. Βίλλης Ανδρέου θα είναι εκεί για να σας κατατοπίσει σχετικά

12:00-14:00
Μέγαρο Εϋνάρδου
Αγ. Κωνσταντίνου 20
Το Μουσείο Κατίνας Παξινού – Αλέξη Μινωτή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας με ενθυμήματα από την κοινή ζωή της με τον Αλέξη Μινωτή και την σταδιοδρομία της μεγάλης ηθοποιού Κατίνας Παξινού, που βρίσκονται συγκεντρωμένα στο πανέμορφο Μέγαρο Εϋνάρδου που ανοίγει τις πόρτες του και μας καλεί να εντρυφήσουμε στις αναμνήσεις τους μέσα από φωτογραφίες, πίνακες, το καμαρίνι της μεγάλης ηθοποιού, κοστούμια από τις παραστάσεις της και φυσικά το αγαλματίδιο Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για την ταινία «Για ποιον χτυπά η Καμπάνα». Παράλληλα λειτουργεί και Έκθεση Χαρακτικής στον ίδιο χώρο, καλλιτεχνήματα.

12:30-14:00
Θέατρο Αγγέλων Βήμα
Σατωβριάνδρου 36
Περιηγηθείτε στην Έκθεση Σκίτσων και Μακετών των αποφοίτων του Κολεγίου Βακαλό «Μία παράσταση Δέκα + 1 Σκηνογραφικές παραστάσεις» αναφορικά με το έργο του Ντάριο Φο «Ελισσάβετ-Γυναίκα από Σύμπτωση». Μην ξεχάσετε να φέρετε την κάρτα ανεργίας σας καθώς οι πρώτοι 20 άνεργοι που θα δηλώσουν συμμετοχή την ώρα έναρξης του περιπάτου της Ομόνοιας στις 11 θα κλείσουν με τον καλύτερο τρόπο την μέρα με την παράσταση «Σατωβριάνδου τότε και τώρα των θεατρίνων ουράνια χώρα» ένα συνονθύλευμα αλησμόνητων τραγουδιών και εκρηκτικών παρεξηγήσεων.

14:00-17:00
Εθνικό Ωδείο
Μαίζωνος 8 & Μάγερ 18, Πλ. Βάθης
Η κα Μακρυγιάννη θα ναι εκεί για να μας ξεναγήσει…μετά μουσικής στους χώρους του Εθνικού Ωδείου και να μας μιλήσει για τον πολύτιμο ρόλο που έχει διαδραματίσει στην μουσική παιδεία των Ελλήνων.
Οι μαθητές του Εθνικού Ωδείου με τις μελωδίες τους θα μας παραδώσουν στα χέρια της έμπειρης μουσικολόγου κας Μυρτώ Οικονομίδου για να μας υποδεχτεί στην έκθεση του συλλόγου Μανώλης Καλομοίρης για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του αείμνηστου μουσικού.
Και ως καταπληκτικό κλείσιμο της επίσκεψης οι σπουδαστές σύγχρονου τραγουδιού του Εθνικού Ωδείου θα μας συντροφέψουν στο καφέ του κτιρίου παρουσιάζοντας έντεχνες νότες ελληνικού ρεπερτορίου.

On Sunday – below Omonoia square
Is it true that Omonoia a ‘dangerous’, ‘deprived’ , ‘bad’ part of our city? This Sunday we invite you to form your own opinion of this neighborhood, to walk with us and rediscover its history in every corner.
Four culture spots will be open to visit at your own pace, especially for you this Sunday.
11.00
Omonoia – on the Square
Come along with us to walk around the Square and travel back in time…Get a glimpse at the history of Omonoia Square by looking at the buildings all around , even those that have been demolished…Where does the name “Chaftia” come from? What does the National Printing House do? What’s the story of Satovriandou/Chateaubriand street? Or of ‘Aggelon Vima’ theater house? Of the legendary coffee shop “Stemma”/Crown where all theater actors used to gather? What’s the story of the ‘Marios’ coffee shop, the must-stop place for all musicians given the name ‘rebetes’ in the 1920s? What’s the story of the Kafeneio ton Mousikon/ Musicians Coffee shop, or of the Katina Paxinou theater house which once prevailed in the arts scene of the country? What’s the story behind the National Theatre, St Constantinos church, the deserted Star cinema or the Alma theater house, the National Conservatory or the Vathis square?

In addition:
Open for visiting your own pace the premises (not a guided tour) :
11:00-13:00
Alma theater house
17, Akominatou str.
12:00-14:00
Eynard Mansion
20, Aghiou Konstantinou str.
12:30-14:00
Aggelon Vima theater house
36, Satovriandou str.
14:00-17:00
National Conservatory
8 Maizonos & 18 Mayer str., Vathis square

Αρέσει σε %d bloggers: