Το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως…παρκιγνκ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΕΙΣ

Κύριε Πρύτανη,
Κύριοι Αντιπρυτάνεις,

οι atenistas (www.atenistas.gr) είμαστε μία αυθόρμητη ομάδα πολιτών που αγαπά την ΑΘηνά και πραγματοποιεί δράσεις με σκοπό την βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη. Σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή με τη βαθιά πεποίθηση ότι το Πανεπιστήμιο και δη το Πανεπιστήμιο Αθηνών πέραν της άρτιας επιστημονικής γνώσης που καλείται να παράσχει, πρωτευόντως οφείλει να παράγει πολιτισμό και να καλλιεργεί Παιδεία.

Όπως σίγουρα γνωρίζετε και αναφέρεται στην εξαιρετική ιστιοσελίδα του Ε.Κ.Π.Α. «το 1841 οι διοικητικές υπηρεσίες και τα εκπαιδευτικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών μεταφέρθηκαν στο σημερινό ευρέως γνωστό ως «κεντρικό κτήριο» του Πανεπιστημίου Αθηνών (σχεδιασμένο από το Δανό αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν)… Σήμερα, σε αυτό το κτήριο στεγάζονται η Πρυτανεία, η Σύγκλητος, η Μεγάλη Αίθουσα Τελετών και άλλες σημαντικές κεντρικές υπηρεσίες. Το προαύλιό του (τα προπύλαια) έχει κοινωνικο-ιστορική αξία, καθώς έχει γίνει τόπος πολιτικών συγκεντρώσεων, κοινωνικης διαμαρτυρίας και διαδηλώσεων φοιτητών/τριών και άλλων κοινωνικών ομάδων που συμμετέχουν σε κινήματα υπεράσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων.».

Όμως, παρά την τεράστια ιστορική του αξία και παρά την μοναδική του θέση ως κεντρικό κτίριο της περίφημης τριλογίας των Αθηνών, μίας μοναδικής και ίσως της σπουδαιότερης αρχιτεκτονικής σύνθεσης των νεοτέρων χρόνων στην Αθήνα και δη σε μία πόλη που υποφέρει από άποψη αρχτιτεκτονικού σχεδιασμού, το προαύλιο του κεντρικού κτιρίου και μάλιστα στην πρόσσοψη του έχει μετατραπεί σήμερα σε μόνιμο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Όπως γνωρίζετε, το προαύλιο αυτό αφού απελευθερώθηκε μετά την ολοκλήρωση των έργων του μετρό, λιθοστρώθηκε με χειροποίητους λιθόκυβους, ανακαινίστηκαν και επανατοποθετήθηκαν στις θέσεις τους τα μαρμάρινα συντριβάνια και τα αγάλματα σπουδαίων προσωπικοτήτων του ελληνικού πολιτισμού και αποδόθηκε σε χρήση ως δημόσιος χώρος στους Αθηναίους πολίτες.

Πλην όμως έως σήμερα, αποτελεί έναν αυθαίρετο χώρο στάθμευσης τουλάχιστον τριάντα αυτοκινήτων παρκαρισμένων καθημερινά κατά βούλησιν πάνω στο (πανάκριβο) χειροποίητο λιθόστρωτο καταστρέφοντάς το, αλλοιώνοντας πλήρως την εικόνα του, διαστρεβλώνοντας την αρχτεκτονική του ισορροπία, καταλαμβάνοντας δημόσιο χώρο και κυρίως συνιστώντας χείριστο παράδειγμα και για όλους του υπόλοιπους δημόσιους χώρους της Αθήνας που μετατρέπονται καθημερινά σε αυθαίρετους χώρους στάθμευσης.

Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη δεδομένου επιπλέον ότι στον ίδιο το χώρο του προαυλίου υπάρχει έξοδος του σταθμού μετρό που καθιστά εντελώς ακατανόητη τη χρήση αυτοκινήτου για τη μετάβαση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα ανωτέρω έχουν επισημάνει κατά καιρούς συμπολίτες μας και έχουν αποστείλει σχετικές φωτογραφίες στην ιστιοσελίδα μας και δη στον διαδραστικό χάρτη που έχουμε αναρτήσει (http://www.klono.gr/atenistas/map/) όπου και μπορείτε να τις δείτε. Τα ανωτέρω επίσης πιστοποιούνται και από τις συνημμένες ενδεικτικά στην παρούσα φωτογραφίες.

Δεδομένου του καταλυτικού ρόλου του Πανεπιστημίου στη διαμόρφωση παιδείας και κουλτούρας και ταυτόχρονα της αναγκαιότητας για τη διαμόρφωση μίας νέας σχέσης των πολιτών με την πόλη μας και την καλλιέργεια μίας νέας υπεύθυνης και συμμετοχικής νοοτροπίας, αναμένουμε άμεσα την ανταπόκρισή σας  προς την κατεύθυνση του αποκλεισμού του προαυλίου του πανεπιστημίου ΑΘηνών σε τροχοφόρα οχήματα πόσο μάλλον αφού το εν λόγω κτίριο φέρει επιπλέον εισόδους και εξόδους (για όποια άλλη πρακτική του ανάγκη) στις πλευρικές όψεις του.

Αναμένουμε την ανταπόκριση σας.

Ευχαριστούμε

οι atenistas
Αθηναίοι στην πράξη.

Αρέσει σε %d bloggers: