Επιστολή σε φορείς για το Πάρκο Ριζάρη

Προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Προς το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Προς το Δήμο Αθηναίων
Προς το Ίδρυμα της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής

Κύριοι,

οι atenistas, είμαστε μία αυθόρμητη ομάδα Αθηναίων και μη πολιτών, που αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διορθώσουμε όσο περνάει από τα χέρια μας εμπράκτως, τα κακώς κείμενα στην πόλη που ζούμε και αγαπάμε, την Αθήνα και να διεκδικήσουμε λίγη περισσότερη ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά μας. Ανάμεσα σε άλλες δράσεις μας, την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011 επ΄ αφορμή και φωτογραφιών που ανέβασε στο διαδικτυακό χάρτη των atenistas (http://www.klono.gr/atenistas/map/) ένας δραστήριος συμπολίτης μας, διαπιστώσαμε το «παράδοξο του άλσους της Ριζαρείου Σχολής» ουσιαστικά δύο πάρκα σε ένα. Το μισό κάτω τμήμα του (προς την οδό Ριζάρη), το οποίο έχει περιέλθει στην αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων, διαμορφώθηκε πέρυσι και διατηρείται ομολογουμένως σε εξαιρετική κατάσταση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του. Το άλλο μισό όμως, θύμα και αυτό της αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων (;) είναι πλήρως εγκαταλειμμένο, κατειλημμένο από αγριόχορτα, με ελλιπή φύτευση και εγκαταλειμμένο ένα μοναδικό για τα αθηναϊκά πάρκα σύστημα ρυακιών -συντριβανιών το οποίο αφού κατασκευάστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο λειτούργησε περίπου για 15 μέρες το καλοκαίρι του 2004 και έπειτα εγκαταλείφθηκε!
Αποφασίσαμε λοιπόν να περιποιηθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο το εγκαταλειμμένο τμήμα του άλσους αυτού και εβδομήντα περίπου άτομα μαζευτήκαμε εκείνο το πρωινό στο Άλσος της Ριζαρείου Σχολής (http://www.klono.gr/atenistas/rizari/). Η συμβολή της Διεύθυνσης Καθαριότητας και τη Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου, ήταν άμεση, δραστική και αποτελεσματική. Δώδεκα μεγάλα δένδρα δωρήθηκαν από το φυτώριο του Δήμου και μας παραδόθηκαν το ίδιο πρωί στο άλσος ενώ υπάλληλοι του Δήμου μας συνόδευσαν σε όλη τη διάρκεια της δράσης και βοήθησαν στην απομάκρυνση των αγριόχορτων (μαζέψαμε περίπου 60 μεγάλες σακούλες με χόρτα και κλαδιά) με τα φορτηγά του Δήμου. Ειδικό συνεργείο επίσης ήρθε επί τόπου και καθάρισε όλο το σύστημα των ρυακιών από τη συσσωρευμένη λάσπη ετών. Έτσι με τη βοήθεια και τη τεχνογνωσία εθελοντή – γεωπόνου, φυτέψαμε 20 περίπου μεγάλα δέντρα μαζί με αυτά που φέραμε εμείς, κλαδέψαμε, κουρέψαμε τα χόρτα, αναδείξαμε τα απλωμένα στο πίσω μέρος της Ριζαρείου σχολής υπολείμματα από τα κτίρια της παλαιάς σχολής (;) και περιποιηθήκαμε τα παρτέρια.
Τέσσερις ώρες μετά τα «δύο πάρκα» μοιάζαν πλέον περισσότερο με ένα. Και ιδίως 20 μεγάλα καινούρια δέντρα πρασινίζουν πλέον λίγο παραπάνω το κέντρο της πόλης. Επιπλέον ο Δήμος δια των εκπροσώπων του που παρευρέθησαν, μας υποσχέθηκε ότι θα κινήσει τη διαδικασία για να επαναλειτουργήσει το σύστημα των ρυακιών – συντριβανιών.

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε υπευθύνως για τους λόγους για τους οποίους ένα τέτοιο άλσος, σε ένα καίριο σημείο στο κέντρο της Αθήνας και σε μία περιοχή τουριστικού ενδιαφέροντος, περιτριγυρισμένη από σημαντικά μουσεία, έχει εγκαταλειφθεί. Θα θέλαμε επίσης να μας ενημερώσετε από ποιο φορέα κατασκευάστηκε το σύστημα των συντριβανιών – ρυακιών και σε ποιο φορέα ανήκει η συντήρησή του.
Στην περίπτωση που πράγματι το ανωτέρω τμήμα του άλσους, είναι «θύμα» της αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων και δεδομένου του ότι οι ελεύθεροι χώροι στην Αθήνα δεν περισσεύουν, ίσως είναι η στιγμή που πρέπει να συζητηθεί σοβαρά η διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων της πόλης από έναν αποκλειστικά υπεύθυνο και φερέγγυο δημόσιο φορέα συντήρησής τους.

Η παρούσα επιστολή μας θα δημοσιευτεί στην πιο πάνω ιστοσελίδα μας.

Ευχαριστούμε

atenistasgroup@gmail.com

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: