Το πιο παραμελημένο πεζοδρόμιο της πόλης!

Στο πεζοδρόμιο της Σταδίου, μεταξύ Ομόνοιας και Αιόλου συναντήθηκαν την Κυριακή ατρόμητοι atenistas για να φέρουν εις πέρας τιτάνιο έργο.

Το γκλαμουράτο πρόσωπο της Σταδίου με το Attica, το Holmes και τους διάσημους designer αλλάζει στην Αιόλου όπου λόγω σουρεαλιστικής γραφειοκρατίας το πεζοδρόμιο δεν έχει αντικατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια με θλιβερά αποτελέσματα.

Με φοβερή υπομονή κι επιμονή σε δύο ώρες 60 άνθρωποι καταφέραμε αυτό που στην αρχή φαινόταν ακατόρθωτο, να ασπρίσουμε τμήμα του δρόμου που υποφέρει εδώ και πολλά χρόνια ξύνοντας με σπάτουλες ακόμα και τσίχλες ετών, με στόχο να φροντιστεί συμβολικά, με κάποιο τρόπο το κεντρικό αυτό πεζοδρόμιο. Ζοριστήκαμε αλλά όπως πάντα, γελάσαμε, και μάλιστα πολύ.
Συγχαρητήρια σε όσους ηρωικούς ήρθαν και συμμετείχαν, ρισκάροντας λουμπάγκο και κάλους στα χέρια.

• H υπόθεση του πεζοδρομίου δεν τελειώνει εδώ. Οι atenistas δεσμεύονται να κυνηγήσουν την υπόθεση της ανακατασκευής του, ερχόμενοι σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς.

Ακολουθεί η επιστολή μας στους αρμόδιους φορείς


Προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Προς το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Προς το Δήμο Αθηναίων

Κύριοι,

οι atenistas, είμαστε μία αυθόρμητη ομάδα Αθηναίων και μη πολιτών, που αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διορθώσουμε όσο περνάει από τα χέρια μας εμπράκτως, τα κακώς κείμενα στην πόλη που ζούμε και αγαπάμε, την Αθήνα και να διεκδικήσουμε λίγη περισσότερη ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά μας. Ανάμεσα σε άλλες δράσεις μας, την προηγούμενη Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 μαζευτήκαμε στην οδό Σταδίου και στο τμήμα του πεζοδρομίου μεταξύ της πλατείας Ομονοίας και της οδού Αιόλου και καθαρίσαμε όλο το πιο πάνω κομμάτι του πεζοδρομίου το οποίο βρισκόταν σε άθλια κατάσταση και με κολλήμενα επάνω του υπολείμματα απορριμάτων και τσίχλες δεκαετιών, δίνοντας μία εξαιρετικά αρνητική όψη σε μία ήδη επιβαρυμένη περιοχή της πόλης (http://www.klono.gr/atenistas/stadiou/). Ο λόγος που μας κέντρισε το ενδιαφέρον το κομμάτι αυτό του πεζοδρομίου είναι ότι σε αντίθεση με όλα τα γύρω πεζοδρόμια (Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ομόνοια, Πατησίων κτλ) το πεζοδρόμιο αυτό δεν έχει αλλαχτεί και ούτε συντηρηθεί σχεδόν ποτέ ή τουλάχιστον για πολύ περισσότερα χρόνια από τα ανωτέρω και σίγουρα άνω των είκοσι ετών. Στην απόπειρα μας να ερευνήσουμε το λόγο της εγκατάλειψης του κεντρικότατου αυτού πεζοδρομίου της Αθήνας, ανακαλύψαμε ότι το κομμάτι αυτό του πεζοδρομίου έχει πέσει θύμα της γνωστής πλέον αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ των Δημόσιων Υπηρεσιών και Δήμου.

Παρακαλούμε διευκρινείστε μας το λόγο της εγκατάλειψης του ανωτέρω πεζοδρομίου και επιβεβαιώστε μας, εφ΄ όσον ισχύει, την ανωτέρω πληροφορία περί αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων. Επιπλέον αναμένουμε πληροφορίες σχετικά με την επίλυση μίας τέτοια αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων και τα σχέδια του όποιου φορέα που είναι αρμόδιος για την επισκευή του ανωτέρω πεζοδρομίου. Σε περίπτωση που δεν είστε αρμόδιοι για το ανωτέρω ζήτημα παρακαλούμε υποδείξτε μας τον αρμόδιο φορέα καθώς και τη σχετική διάταξη βάσει της οποίας η συντήρηση του πεζοδρομίου αυτού υπάγεται σε αυτόν.

Έως τότε ελπίζουμε ότι οι χιλιάδες συμπολίτες μας που διασχίζουν το ανωτέρω πεζοδρόμιο καθημερινά, θα το διασχίζουν πλέον από την προηγούμενη Κυριακή λιγάκι πιο χαμογελαστοί.

Αναμένουμε την απάντηση σας η οποία – όπως και η παρούσα επιστολή μας – θα δημοσιευτεί στην πιο πάνω ιστιοσελίδα μας.

Ευχαριστούμε

• Σε ενημέρωσή μας από τον Δήμο Αθηναίων, διαπιστώθηκε ότι το πεζοδρόμιο ανήκει στο ΥΠΕΚΑ.

Φωτογραφίες/video: Κωνσταντίνος Φλαμιάτος

DSC01062

IMG_8633

IMG_8636

IMG_8638

IMG_8642

IMG_8652

IMG_8660

IMG_8665

IMG_8676

IMG_8679

IMG_8683

IMG_8687

IMG_8706

IMG_8729

IMG_8738

IMG_8753

IMG_8759

IMG_8771

IMG_8780

IMG_8787

IMG_8802

IMG_8838

IMG_8850

IMG_8869

IMG_8887

IMG_8898

IMG_8901

IMG_8927

33 comments

 1. Παιδιά ευχαριστώ!
  Οι τσίχλες στον πεζόδρομο ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που απασχολούσαν την Αθήνα τα τελευταία χρόνια.

  Ευτυχώς οι Atenistas έδωσαν την λύση!

 2. Anz_Athens

  Μετά απ’αυτό το σοκ ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΕΤΑΩ τσίχλα σε δρόμο ή πεζοδρόμιο!
  Σας το υπόσχομαι!!

 3. Ησυχία Πάστρα Ασφάλεια

  Παιδιά εμένα μου άρεσουν πάντως τα πεζοδρόμια με τις τσίχλες. Έιμαι ψυχαναγκαστικός και προσπαθώ να πατάω μόνο στα μεγαλύτερα σημάδια του τετραγώνου.Τώρα που τα κάνατε όλα λαμπίκο πως στο διάολο θα περνάω από εκεί;
  Τι δηλαδή; Νομίζατε οτι μόνο προσπαθούμε να βρισκόμαστε μέσα στο πλαίσιο; Όχι βέβαια! Σε κάποιους αρέσει να πατάνε μόνο στις τσίχλες.Αυτό το πεζοδρόμιο ήταν από τα αγαπημένα μου…Κάθε φορά έκανα και διαφορετικά πατήματα.Τώρα πώς;;; Με εκνευρίσατε, δούλοι της νομιμότητας και της καθαριότητας…

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: