2011, Πρωτοχρονιά στην Καπνικαρέα!

DSC00034

Εκεί, παρόντες, την στιγμή που άλλαζε την χρονιά δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε την πόλη μόνη. Αυτό το σκεπτικό της γιορτής που οργανώσαμε για τον ερχομό του 2011 στην Καπνικαρεά.

Όλα ξεκίνησαν στις 10 που με σημείο εκκίνησης την Κοτζια, μ’ ένα ακορντέον, μια γκρανκάσα, κι ένα ταμπούρλο και γλυκά ανά χείρας 200 άνθρωποι κατηφορίσαμε στις δύσκολες γειτονιές και φέραμε το μήνυμα του νέου χρόνου και στο δύσκολο κομμάτι της πόλης. Σοφοκλέους, Γερανίου, Αγίου Κωνσταντίνου, Ζήνωνος, Ιάσωνος των οίκων ανοχής, Κουμουνδούρου, Ευριπίδου, Βαρβάκειος η μεγάλη μας διαδρομή. Στον δρόμο συναντήσαμε πολύ κόσμο, τον κεράσαμε γλυκά, άλλοι στα παράθυρα βγαίνανε χαιρετούσανε και κάνανε τον σαματά της προσμονής της νέας χρονιάς. Πολλοί μάλιστα ακολουθήσανε την βόλτα μας και καταλήξαμε μέσω της Αιόλου γύρω στα 500 άτομα στην Καπνικαρέα για να αλλάξουμε χρονιά.

Εκεί μας περίμενε η 20μελής ομάδα διοργάνωσης των atenistas που είχε στήσει τραπέζια και κερνούσε ζεστό κρασί με μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς, γλυκά, κεράσματα και κομμάτια βασιλόπιτας τον συγκεντρωμένο κόσμο.

Oι εκπληκτικοί Batala όπως πάντα δίνανε ενθουσιωδώς τον ρυθμό και μας παρέσυραν όλους που χορεύαμε μαζί τους μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όπου φωναχτά μετρήσαμε αντίστροφα και υποδεχτήκαμε με ιαχές το 2011, σε μια πραγματικά μαγική στιγμή.

Η γιορτή συνεχίστηκε αλλά απρόσμενος παράγοντας στάθηκε η πληθώρα κόσμου που κατέβαινε την Ερμού, στεκότανε μάλιστα και εκδήλωνε την χαρά του υπερβολικά ενθουσιωδώς, και δυσκόλευε την διεξαγωγή της γιορτής. Έτσι κατά τη 1 οι batala αποσύρθηκαν, όπως και το αλκοολ από τους πάγκους για να αποφύγουμε την πιθανότητα εκτρόπων.

Η χρονιά μπήκε, η Αθήνα δεν ήταν μόνη, είμασταν όλοι εκεί και όσοι το ζήσαμε η βραδιά θα μας μείνει αξέχαστη. Ραντεβού του χρόνου!

• Ευχαριστούμε θερμά τους άπειρους atenistas που δούλεψαν για την διοργάνωση και τους όσους νέους φίλους βοήθησαν με τον τρόπο τους (παραχώρηση κουζίνας, πτυσσόμενα τραπέζια, γεννήτρια, θερμός/ποτήρια) για να πραγματοποιηθεί αυτή η όμορφη βραδιά.

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Φλαμιάτος

DSC00035

DSC00059

DSC00082

DSC00090

DSC00091

DSC00098

DSC00102

DSC00119

DSC00131

DSC00137

DSC00154

DSC00192

photo-2-620x411

photo-4-620x411

photo-5

photo-6-620x411

93 comments

 1. S.L.

  Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους!

  Διάβασα όλες τις παραπάνω γνώμες για όλο το θέμα που δημιουργήθηκε με την γιορτή των Atenistas την Πρωτοχρονιά στην Αθήνα.
  Βλέπω πολλές απόψεις που τις θεωρώ αποδεκτές αλλά και πολλές αντιπαραθέσεις που ο ένας προσπαθεί να βγάλει το μάτι του άλλου και να βγει απο πάνω που δεν το θεωρώ αποδεκτό.

  Σε ότι έχει ειπωθεί λίγο πολύ όλοι έχουν δίκιο.

  Σε όλα τα ερωτήματα υπάρχουν 2 απαντήσεις
  πχ Επρεπε να γίνει η γιορτή -Ναι γιατί κτλ (το κτλ έχει ειπωθεί παραπάνω)
  -Οχι γιατί κτλ (>>>>>>>>>>>>>>>>>)
  Ποια απάντηση είναι σωστή?
  ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ

  Η γιορτή αυτή έπρεπε να γίνει για 20 λόγους και για άλλους τόσους δεν έπρεπε να γίνει.
  20-20 μας κάνει ??? Δεν κάνει Ο κάνει 1
  Αυτό το ένα είναι οτι η γιορτή αυτή όπως και όλες οι δράσεις των ατενίστας είναι για να ξεκινήσει κάτι καλό.
  Αυτό που πάει να ξεκινήσει μπορεί κάποιες φορές να μην προχωρήσει σωστά.
  Σε αυτήν την περίπτωση με περισσότερη γνώση την επόμενη φορά γίνεται κάτι καλύτερο.
  Την μεγαλύτερη γνώση την πέρνουμε από κάτι που δεν λειτούργησε έτσι όπως ΘΑ θέλαμε.

  Με την μέχρι τώρα πορεία των Ατενίστας σε κάποια σημεία διαφωνώ και σε κάποια συμφωνώ.Είναι λογικό.Δεν μπορείς να συμφωνείς με κάθε άνθρωπο και φυσικά δεν μπορείς να συμφωνείς με όλες τις απόψεις ενός κινήματος ανθρώπων.

  Νομίζω οτι στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να ξεκινήσουμε απο την αρχή!
  Τι και ποιοι είναι οι Ατενίστας??

  1.Μια ανοιχτή κοινότητα **πολιτών της Αθήνας** που αγαπάνε την πόλη τους
  2.Ανυπεράσπιστοι Αθηναίοι που θέλουν να κάνουν κάτι για την πόλη τους
  3.Κανάλι δημιουργικής συμμετοχής στις ανοιχτές υποθέσεις της Αθήνας
  4.Ζωντανή κοινότητα που θέλει να μοιραστεί την πίστη της για μια πολύ καλύτερη Αθήνα

  Ατενίστας λοιπόν είναι ο καθένας απο εμάς και δημοκρατικά μπορεί να ακουστεί η γνώμη του καθενός.
  Αναρωτιόμαστε το ποιοι τελικά παίρνουν αποφάσεις για τις δράσεις
  Αρχική απόφαση απο ότι βλέπω πέρνουν αυτοί που παρουσιάζουν ένα πρόβλημα μιας γειτονιάς κτλ.
  Την επιλογή του προβλήματος που θα προσπαθήσουν να καλυτερεύσουν ή λύσουν όλοι οι ατενίστας που θα συμμετέχουν την κάνουν απο ότι μπορώ να καταλάβω αυτοί που ξεκίνησαν την δράση των ατενίστας και όσοι ακουλούθησαν πιο ζωντανά και δραστήρια.
  Μου ακούγεται πολύ λογικό οτι κάποιος πρέπει να κατευθύνει και νομίζω οτι ο καθένας μπορει να βρεθεί στην θέση αυτών κάποια στιγμή ανάλογα με το πόσο μπορεί να συμμετέχει.Δεν νομίζω να έκλεισε η πόρτα σε κάποιον.
  Πέρα απο αυτό τις διαφωνίες μας για κάθε δράση που αποφασίζετε μπορούμε να τις εκφράζουμε στο φόρουμ.Για αυτό άλλωστε υπάρχει.
  Καλό θα ήταν και όλα τα παραπάνω σχόλια να αντιγραφούν και εκεί διότι θεωρώ οτι σε γενικές γραμμές γίνεται μία ωραία κουβέντα.

  Αυτά είχα να πω και ελπίζω να μην σας κούρασα.
  Καλή συνέχεια εύχομαι σε κάθε ατενίστα και καλή χρονιά

  **Απο ότι βλέπω ατενίστας της αθήνας δεν είναι μόνο οι πολίτες της αλλά και όσοι χρησιμοποιούν την Αθήνα για δουλειά ή διασκέδαση απο τους υπόλοιπους δήμους της Αττικής οπότε πιστεύω οτι θα ήταν καλύτερα να διευκρινιστεί αυτό ώστε να γίνεται καλύτερα αποδεκτό ποιούς αφορούν οι δράσεις αυτές**

  Επίσης για να βάζουμε κάποια πράγματα στην θέση τους επειδή ακούω συχνά οτι και οι Ελληνες ήταν μετανάστες:

  -Λαθρομετανάστης:αυτός που μεταναστεύει λαθραία σε μια άλλη χώρα, που δεν ακολουθεί τις νόμιμες διαδικασίες μετανάστευσης.

  -Μετανάστης:αυτός που έχει μεταναστεύσει, ιδίως με κίνητρο την εργασία

  Οι Ελληνες ήταν Μετανάστες και στην πλειοψηφία τους δεν ζούσαν εις βάρος των πολιτών της χώρας που μεταναστεύαν αλλά σε βάθος χρόνου αναπτύσσανε τις χώρες αυτές με την δημιουργηκότητά τους.

  Και κάτι ακόμα – Δεν ντρέπομαι που είμαι Ελληνας για οποιονδήποτε λόγο και καλό θα ήταν να μην λέμε οτι ντρεπόμαστε που είμαστε Ελληνες για κάτι »στραβό» που γίνεται απο »Ελληνες».Αυτοι οι »Ελληνες» που κάνουν αυτό το »στραβό» θα έπρεπε να ντρέπονται που είναι Ελληνες.

 2. Παύλος

  Oi atenistαs και οι άλλες πολλες συλλογικότητες που ξεφυτρώνουν είναι ότι καλύτερο έχει συμβεί στην κοινωνία μας μετα τη μεταπολίτευση.Είναι μια νέα μορφή λαικού πολιτισμού.Η κοινωνία βρήκε επιτέλους τρόπους να εκφραστεί ξεπερνώντας τον ασφυχτικό κλοιό που είχε δημιουργήσει η κομματοκρατία για δεκαετίες.Αυτή η διαδικασία δεν πρόκειται να σταματήσει.Με τον καιρό θα γίνει ένα τεράστιο κύμα που θα αλλάξει τη χώρα.Οι ομάδες αυτές για πρώτη φορά στην ιστορία του νέου ελληνικού κράτους τοποθετούν αξιακά τον δημόσιο χώρο πάνω απο τον ιδιωτικό.
  Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα γίνουν πουλήματα.Η εξουσία είναι παντοδύναμη.Θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αφομειώσει τα νέα κινήματα.Είναι απολύτως βέβαιο ότι κάποιοι «αρχηγοί’ θα πολιτευτούν.Ο μοναδικός τρόπος που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τις σειρήνες της εξουσίας είναι να γίνουμε ΟΛΟΙ αρχηγοί μέσω της άμεσης δημοκρατίας .Επίσης χρειαζόμαστε μία σπαστική και απόλυτη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.
  Είναι απολύτως βέβαιο ότι χωρίς τις δύο αυτές αρχές θα δημιουργηθεί μια καινούρια γενιά εξουσιαστών.
  Τα αυτιά μας και τα μάτια μας τόσα χρόνια βαρέθηκαν τον ξύλινο, υποκριτικό λόγο των πολιτικών.Είναι κρίμα, ασυνείδητα πιθανόν, να τον αναπαράγουμε.
  Αυτό κάνει το εισαγωγικό σημείωμα της δράσης.Εαν δεν είχαμε κάποιες μαρτυρίες θα πιστεύαμε ότι όλα πήγαν τέλεια.Υπερβολές ‘άπειροι ατενίστας’,φαντασιώσεις μεγαλείου «δεν μπορούσαμε να αφήσουμε την πόλη μόνη της’ ,μηχανισμός απώθησης «δε βλέπουμε τίποτα που θα μας χαλάσει την εξιδανικευμένη εικόνα » .
  Δε χρειάζεται να κάνουμε προπαγάνδα μεταξύ μας.
  Έχω την άποψη ότι συνειδητά πρέπει να αντιτάξουμε στον ψεύτικο λόγο των πολιτικών ένα λόγω ΛΙΤΟ και ΑΛΗΘΙΝΟ.

 3. ωρα 11:30 μιση ωρα πριν την αλλαγή του χρόνου κάθομαι στο κρεβατι μου με 39 πυρετο 300 χιλιόμετρα μακρυά και στο ραδιόφωνο άκουγα 2ο πρόγραμμα….εκεινη την στιγμη σκέφτομαι τι να κάνουν οι φιλοι μου οι ατενιστες…………?????και να μολις το ειπα αμέσως έκαναν σύνδεση με τον τασο..αναστηθηκα…..και εκείνη την στιγμη ένιωσα σαν να ήμουν και εγω κοντά τους…σαν να εκανα και εγω βολτα στους δρομους μοιράζοντας »μηνύματα» και γλυκά……..

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: