Το αρχικό σχέδιο αυτό το Σάββατο ήταν να καθαρίσουμε ένα μεγαλούτσικο άδειο οικόπεδο στην διασταύρωση της Ζήνωνος με τη Δεληγιώργη. Άδειο τρόπος του λέγειν, γιατί ήταν παραπάνω από γεμάτο με σκουπίδια, σε χειρότερη κατάσταση απ’αυτό της Ασωμάτων. Μεγάλωνουν οι atenistas, μεγαλώνουν και οι προκλήσεις.
Τι ανακούφιση όμως, η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από ποτέ. Όχι μόνο ανακούφιση, περηφάνια. Μαζευτήκαμε πάνω από εκατό οπλισμένοι atenistas, με τσουγκράνες, με φτυάρια, κυρίως με όρεξη. Έτσι αποφασίσαμε να καθαρίσουμε και ένα άλλο οικόπεδο που βρίσκεται πάνω στη Δεληγιώργη, κοντά στο αρχικό σημείο, πιο μικρό μεν αλλά με μεγαλοπρεπέστατη σαβούρα. Αν συνεχίσουμε έτσι, δε θα μείνει βρώμικο οικόπεδο στην Αθήνα!
Εκτός από τα σκουπίδια βρήκαμε και πολλά μπάζα, ξύλα, σίδερα και διάφορα μυστήρια αντικείμενα που ήταν αγνώριστα μετά από την παραμονή τους εκεί μέσα. Χρειάστηκαν κάποιες ώρες για να μαζευτεί η κατάσταση αλλά οι ακούραστοι atenistas δεν υποχώρησαν ούτε στιγμή. Όταν ήρθε η ώρα να μπει ο πολυέλαιος –μια cosy πινελιά- και τα φυτά, δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Πόσο ομορφαίνει η γειτονιά, πόσο φτιάχνει η διάθεση.
Οι αντιδράσεις των περαστικών και των κατοίκων ήταν επίσης πιο θερμές από ποτέ. Εκτός από τον «διαχειριστή» του ενός οικοπέδου που θύμωσε με το θράσος μας αλλά έφυγε χωρίς να επιμείνει πολύ, οι υπόλοιποι έδωσαν πολλά συγχαρητήρια που αυξάνονταν όταν μάθαιναν ότι δεν είμαστε ούτε από το Δήμο, ούτε από κάποιο κομματικό συνδυασμό. Πιο χαρούμενοι απ’όλους ήταν και οι μαγαζάτορες δίπλα στα οικόπεδα που αποτελούσαν εστία μόλυνσης. Ο Iνδός εστιάτορας μας έφερε χυμούς και νερά, ο Kούρδος ιδιοκτήτης internet καφέ μας έδωσε νερό κι έτσι με το λάστιχο ποτίστηκαν όλα τα νέα φυτά. Να σημειωθεί και η μαντάμ Λόλα από διπλανό “σπίτι”, συνηθισμένη να δίνει οδηγίες, έδινε και σε μας και υποσχέθηκε ότι θα πηγαίνει να ποτίζει.
Αναπάντεχη βοήθεια προσφέρθηκαν να δώσουν οι αστυνομικοί που έκαναν περιπολία στην περιοχή. Μας είπαν πως αν συναντήσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα μπορούμε να τους φωνάξουμε αφήνοντας το γεγονός ότι μπουκάραμε σε ξένη ιδιοκτησία ασχολίαστο. Πολύ σημαντική βοήθεια έδωσε επίσης η υπάλληλος της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου που ανέλαβε να στείλει φορτηγάκι για να μαζέψει το βουνό από σκουπίδια που μαζεύτηκε στο πεζοδρόμιο.
Στο τέλος, μια artsy πινελιά: πάνω στη λινάτσα που σκέπασε ένα μέρος της περίφραξης απάντησε ο καθένας με τον τρόπο του στην ερώτηση «τι μου αρέσει πιο πολύ στην Αθήνα». Διάφορες απαντήσεις δόθηκαν με τις οποίες ίσως να ταυτιστείς, ίσως και να γελάσεις. Όταν πλέον τα κολλήσαμε και τα καμαρώσαμε είχε μπει για τα καλά το απόγευμα και όλος ο κόσμος πεινούσε. Το διπλανό ινδικό που ήταν και σπόνσορας του νερού φάνηκε η πιο ταιριαστή λύση όπου οι atenistas μοιράστηκαν πιτούλες και χόρτα. Γυμναστική, υγιεινή διατροφή, οι atenistas είναι η πιο σύγχρονη επιλογή!
••• Data: Συμμετέχοντες 100+ άτομα • Κόστος δράσης σε υλικά: 98€ (ποσό που καλυφθήκε απ’ όσους συμμετέχοντες ήθελαν να συνδράμουν με 2€). • Ευχαριστούμε τον Γεωπόνο Δημήτρη Κωνσταντάκο για την αγορά 50 φυτών σε προνομιακή τιμή και την επιμέλεια του κήπου • Η δράση καλύφθηκε από συνεργείο για ένα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ περί ακτιβισμού στην πόλη, την εφημερίδα «Έθνος», το περιοδικό “People”, το protagon.gr και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Φλαμιάτος
σας χαιρομαι το ιδιο κανω και εγω καθαριζω σε μεγαλη ακτινα γυρω απο το σπιτι στη γειτονια μου,στο μενιδι και χαιρομαι αυτη την καθαριοτητα.ουτε γοπα δεν υπαρχει στα γυρω οικοπεδα.μενω στο μενιδι και με αυτο που βλεπω νιωθω οτι βρηκα συμπαραστατες….μακαρι να καναμε ολοι το ιδιο
APLA MPRABO SAS…EPITELOUS NA DEIKSOUME TI MPOROUME NA KANOUME OTAN SKEFTOMASTE AN8ROPINA KAI OXI EGOISTIKA!!!
Συγχαρητηρια σε ολους σας! Αν εγω σας θαυμαζω, αυτοι που τοσα χρονια λεγονται πολιτικοι, πρεπει τουλαχιστον να ντρεπονται.. Δινετε ελπιδα και νοημα στο οτι πρεπει κι απο μονοι μας να συμβαλουμε για ενα καλυτερο μελλον. Μακαρι και η πολη μου -η Θεσσαλονικη- να σας μιμηθει!!!